«Δεν δέχθηκα παρεμβάσεις για να πάρει δάνειο ο Καλογρίτσας»
Τους ισχυρισμούς της ΝΔ περί ελλιπούς ελέγχου και «αδράνειας» της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος διέψευσε ο τελευταίος μάρτυρας της Προανακριτικής, Θανάσης Τσάδαρης, ο οποίος την επίμαχη περίοδο είχε οριστεί -με έγκριση της ΤτΕ- εντεταλμένος σύμβουλος της Attica Bank. Κατά την χθεσινή του κατάθεση, ο κ. Τσάδαρης τόνισε ότι η Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της τράπεζας προχώρησε σε ενδελεχή έλεγχο του εμβάσματος από την εταιρία συμφερόντων Χούρι και ενημέρωσε τόσο την ΤτΕ όσο και την αρμόδια Αρχή πως τα χρήματα ήταν «καθαρά». Μάλιστα, υποστήριξε πως ουδέποτε δέχτηκε πίεση για να εγκριθεί κάποιο δάνειο υπέρ του Χρ. Καλογρίτσα, ενώ αποκάλυψε γιατί άργησε να καταθέσει την εγγυητική επιστολή η εταιρία του γιου του εργολάβου, η οποία έλαβε μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.
Δεύτερη φύση έχει γίνει το ψέμα για τη ΝΔ. Για άλλη μια φορά, η πλειοψηφία διέρρευσε ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον τραπεζικό έλεγχο των περιβόητων 3 εκατ. ευρώ. «Το βάζει στα πόδια (ο Νίκος Παππάς) προκειμένου να αποφύγει να αντιμετωπίσει τα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για τις ενέργειές του και μετά το πόρισμα-κόλαφο της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταρρίπτει σημείο προς σημείο τους ισχυρισμούς του, περί ελέγχου και έγκρισης από την ΤτΕ της προέλευσης των τριών εκατ. ευρώ με τα οποία ο Χρήστος Καλογρίτσας συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες» σημείωναν -μεταξύ άλλων- πηγές της ΝΔ, οι οποίες αποφάσισαν να… αποκαλυφθούν έπειτα από την προσπάθεια να διοχετεύσουν στον Τύπο πληροφορίες άνευ προελεύσεως και οι οποίες δεν ευθυγραμμίζονταν με την έκθεση που διαβίβασε στην Επιτροπή ο διοικητής της ΤτΕ.
Ο τελευταίος μάρτυρας και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Attica Bank είχε διαφορετική άποψη από τη συμπολίτευση. Ως προς τον έλεγχο του εμβάσματος των 3 εκατ. ευρώ που έκαναν το ταξίδι ΗΑΕ – Λονδίνο – Αθήνα, είπε: «Εγώ ζήτησα να ελεγχθεί πλήρως η διαδικασία που εφαρμόστηκε στην έκδοση της εγγυητικής επιστολής και ο έλεγχος αυτός ολοκληρώθηκε και κοινοποιήθηκε και στην ΤτΕ. Και βέβαια, το αποτέλεσμά του ήταν ότι η όλη διαδικασία ήταν απολύτως σύννομη και σωστή». Την ίδια απάντηση και μάλιστα με μεγαλύτερη έμφαση έδωσε ο Θ. Τσάδαρης κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη. Ακολουθεί ο διάλογος όπως τον αφηγήθηκαν στο documentonews.gr:
Τζάκρη: Ενημερώθηκαν επομένως η Τράπεζα της Ελλάδος και η Αρχή ξεπλύματος μαύρου χρήματος, έτσι;
Τσάδαρης: Βεβαίως.
Τζάκρη: Και τι απάντησαν αυτοί;
Τσάδαρης: Ότι τα χρήματα είναι καθαρά και σωστά, έχουν έρθει στους λογαριασμούς. Καλύπτονται από συμβάσεις, έχουν έρθει μέσα από τράπεζες οι οποίες είναι στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και άρα ο τροφοδότης λογαριασμός είναι γνωστός και έγκυρος από την πλευρά αυτή. Ο αποστολέας είναι επίσης καθαρός.
Τζάκρη: Τηρήθηκε δηλαδή απαρέγκλιτα η διαδικασία έκδοσης εγγυητικής επιστολής;
Τσάδαρης: Απολύτως.
Τζάκρη: Και ελέγχθηκε και το εισερχόμενο έμβασμα. Συγγνώμη που ρωτάω, αλλά ελέγχθηκε το εισερχόμενο έμβασμα, το οποίο μάλιστα ήρθε από το εξωτερικό, δεν κατατέθηκε με μετρητά στην τράπεζα;
Τσάδαρης: Όχι, όχι.
Τζάκρη: Και μάλιστα ήρθε από σοβαρή αξιόχρεη τράπεζα του εξωτερικού;
Τσάδαρης: Μάλιστα.
Ο λόγος που καθυστέρησε η εγγυητική Καλογρίτσα
Ο μάρτυρας αποκάλυψε τον λόγο που προκλήθηκε η καθυστέρηση της κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής του έκπτωτου υπερθεματιστή, Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, γεγονός που σήκωσε την περίοδο εκείνη μεγάλη σκόνη από τα συστημικά Μέσα. Κατά τις πληροφορίες, ο μάρτυρας αφηγήθηκε:
«Η εγγυητική επιστολή των 3 εκατ. που εκδόθηκε ήταν πλήρως καλυμμένη από τα cash collateral με ενέχυρο. Μπλοκαρίστηκε ο λογαριασμός και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή. Και για να πω και λίγο τα ντεσού της ιστορίας, διότι υπάρχει και κατά κάποιον τρόπο ο Τύπος και τα site, τα οποία γράφουν διάφορα πράγματα, ο έλεγχος καθυστέρησε στην τράπεζα. Την ημέρα, δηλαδή, που ήταν να βγει η εγγυητική επιστολή υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση στις υπηρεσίες της τράπεζας, όχι σκόπιμη βέβαια, για να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι με αποτέλεσμα η εγγυητική επιστολή να βγει κάπως καθυστερημένα και εξ αυτού του λόγου δημιουργήθηκε και το θέμα της καθυστερημένης κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής στον διαγωνισμό από τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, ο οποίος είχε την εταιρία Πανελλαδική Τηλεόραση -ή κάπως έτσι, δεν θυμάμαι ακριβώς, που σκοπό είχε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό».
Άρα, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Τσάδαρη, η πολυθρύλητη καθυστέρηση κατάθεσης της εγγυητικής επιστολής στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας από την πλευρά Καλογρίτσα ήταν προϊόν εξονυχιστικού ελέγχου!
«Δεν δέχθηκα παρεμβάσεις για να πάρει δάνειο ο Καλογρίτσας»
Επιπλέον, ο Θ. Τσάδαρης «θρυμμάτισε» έναν ακόμα ισχυρισμό της πλειοψηφίας σύμφωνα με τον οποίο ο άλλοτε αφερέγγυος εργολάβος με τα βοσκοτόπια είχε προνομιακή μεταχείριση από την Attica Bank κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτυλίχθηκε ο εξής διάλογος ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής και τον μάρτυρα:
Κελέτσης: Εκείνη την επίμαχη περίοδο, αλλά και την προηγούμενη, για να δανειοδοτείται μία επιχείρηση ή κάποιες επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα, που θεωρείται ότι έχουν πρόβλημα, που είναι δεσμευμένα τα στοιχεία τους κ.λπ., αυτό γινόταν με άνεση και με καθαρά τραπεζικά κριτήρια ή στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να υπήρχε και κάποια άνωθεν παρέμβαση, δηλαδή να πάρουν εξωδικαστικοί κύκλοι τηλέφωνο και να πιέσουν, ώστε να εξυπηρετηθεί ο συγκεκριμένος πελάτης της τράπεζας;
Τσάδαρης: Εδώ, κύριε Πρόεδρε, θα απαντήσω προσωπικά.
Κελέτσης: Ναι.
Τσάδαρης: Αφορά την περίοδο κατά την οποία εγώ ήμουν εντεταλμένος σύμβουλος στην τράπεζα. Από τις 26 Ιουλίου 2016 και εντεύθεν, εγώ που ήμουν ο μοναδικός που θα μπορούσε να πιεστεί, αφού ήμουν, όπως σας εξήγησα, η μοναδική εξουσιοδοτημένη εκτελεστική υπογραφή της τράπεζας, δεν δέχθηκα καμία παρέμβαση. Το τι συνέβη, αν συνέβη κάτι στο παρελθόν…
Κελέτσης: Στο προηγούμενο διάστημα.
Τσάδαρης: Στο προηγούμενο διάστημα, δεν το γνωρίζω.
Κελέτσης: Δεν το γνωρίζετε.
Τσάδαρης: Διότι σας είπα και στην αρχή ότι μέχρι που να εκλεγώ εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο δεν είχα καμία επαφή με τις δανειοδοτήσεις και το credit που λέμε στην τράπεζα, τις διευθύνσεις πιστοδοτήσεων που δίνουν τα δάνεια. Εγώ ήμουν στο κομμάτι της διαχείρισης διαθεσίμων, ομολόγων, treasury κ.λπ. Δεν γνωρίζω αν δέχθηκαν πιέσεις. Απαντώ στο ερώτημα, κύριε Πρόεδρε, που μου θέσατε.
Κελέτσης: Πολύ σωστά.
Τσάδαρης: Εγώ, όσο διάστημα χειρίστηκα αυτή την υπόθεση δεν δέχθηκα καμία παρέμβαση. Και χειρίστηκα αυτήν την υπόθεση από τις 27 Ιουλίου και για σχεδόν δύο χρόνια.
Να σημειωθεί δε ότι ο κ. Τσάδαρης αποσαφήνισε ότι οι επιχειρήσεις Καλογρίτσα είχαν δανειοδοτηθεί από την Attica Bank «με διάφορους τρόπους και με διάφορα δανειακά προϊόντα» κατά το χρονικό διάστημα «από το 2012 μέχρι το 2016». Δηλαδή, από την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου έως και αυτήν ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επιπλέον, κατά τα λεγόμενα του μάρτυρα, η έκθεση της Attica Bank σε πιστωτικό κίνδυνο λόγω της χρηματοδότησης Καλογρίτσα έφθασε το 2016 τα 110 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία στα 108 εκατ. ευρώ. «Οι λογαριασμοί του ήταν μεν ενήμεροι, αλλά δεν είχε καταθέσεις για να καλυφθεί η εγγυητική επιστολή» διευκρίνισε για τον εργολάβο ο κ. Τσάδαρης.